Zoekresultaten
-
Digitale tools en methodes: een faculteitsbrede Ufora-cursus Digital Humanities: Leerpaden
In het kader van het facultair onderwijsinnovatieproject ‘leerlijn digitale geletterdheid’ ontwikkelde de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte een faculteitsbrede Ufora-cursus rond digitale tools en methodes. Dit concept van een gedeeld facultair leerplatform maakt het mogelijk om expertise samen te brengen én over een faculteit te verspreiden.
Wat houdt de … Lees verder -
Diversiteitscompetenties van studenten: hoe werk je eraan in je vak?
Als je als lesgever de diversiteitscompetenties van je studenten versterkt, bereid je hen voor op functioneren in een diverse samenleving en werkcontext. Enerzijds moeten studenten inhoudelijke kennis opbouwen over diversiteit als maatschappelijke realiteit in relatie tot hun vakgebied; anderzijds is leren samenwerken in een diverse setting en omgaan met verschil …
Lees verder -
Lerend netwerk voor opleidingsvoorzitters
Voor wie is dit Lerend netwerk bedoeld?
Deze training is bedoeld voor opleidingscommissievoorzitters.
Wat houdt dit Lerend netwerk in?Als voorzitter is het niet altijd evident om dit “leiderschap” concreet vorm te geven. De tijdelijkheid van jouw mandaat maakt immers dat dit leiderschap ook een tijdelijke aangelegenheid is. Keuzes, richtingen …
Lees verder -
Lesgeversbevragingen aan de UGent
Naar aanloop van de instellingsreview, werd in 2015 aan de UGent een eerste lesgeversbevraging uitgevoerd, met als doel het perspectief van de lesgevers naast dat van andere interne en externe stakeholders (studenten, alumni, ...) te plaatsen. In 2021 werd de bevraging voor een tweede keer afgenomen. In de toekomst zal …
Lees verder -
Lokalencapaciteit voor lesactiviteiten
Volgende exelbestanden bevatten het overzicht van de lokalencapaciteit van leslokalen en auditoria voor lesactiviteiten.
Leslokalen capaciteit (pre-corona) -
Masterproefbevraging
Jaarlijks krijgen alle laatstejaarsstudenten in een opleiding de kans om feedback te geven over hun opleiding via de Opleidingsfeedback. Sedert 2020 wordt aan die Opleidingsfeedback ook een apart luik rond masterproeven gekoppeld: aan alle laatstejaarsstudenten in een masteropleiding wordt gevraagd specifiek feedback te geven over de inhoud, het proces, …
Lees verder -
Mentoring
Wat is mentoring?
Mentoring is één-op-één begeleiding van een (nieuwe) student door een meer ervaren student. Een mentor kan vakinhoudelijk of praktisch ondersteunen, studeertips geven of de mentee wegwijs maken.
Wat kan je verwachten van een mentor?Een mentor geeft – vanuit de eigen kennis en ervaring – uitleg, tips …
Lees verder -
Motiverend lesgeven: hoe doe je dat?
Studenten motiveren tijdens je les: het blijft een uitdaging. Surf daarom verder naar de website over motiverend lesgeven. Die is ontstaan vanuit een innovatieproject in samenwerking tussen de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen en de Directie Onderwijsaangelegenheden. Op de website …
Lees verder -
Oasis
Als student of als UGent-medewerker vind je op de OASIS-website allerlei waardevolle informatie. Bovendien moet je doorheen het academiejaar ook voor verschillende belangrijke administratieve taken op deze website zijn.
Lees verder -
Omeka S: werken aan digitale geletterdheid via virtuele exposities
Wat is Omeka S?
Omeka S(emantic) is een gratis open source webpublicatieplatform waarmee je op een gebruiksvriendelijke manier
een digitale collectie met metadata creëert, beheert en deelt; een virtuele tentoonstelling bouwt via verschillende media.Omeka S richt zich op instellingen en onderzoekers die hun collectie of onderzoek met de buitenwereld …
Lees verder -
Onderwijs gebaseerd op excellent onderzoek
In deze onderwijstip vindt u de nodige inspiratie om het hoofdstuk 'Onderwijs gebaseerd op excellent onderzoek' van de facultaire monitor in te vullen. Indien van toepassing worden apart suggesties voor de PLAN en de DO gegeven. Plan
De UGent wil onderwijs verstrekken dat maximaal aansluit bij de dynamiek van het …
Lees verder -
Onderwijs- en examenreglement
Het onderwijs- en examenreglement (OER) is hét reglementair kader voor docenten en studenten. Hierin staan alle universiteitsbrede afspraken over onderwijs en examens.
Door je (aanvraag tot) inschrijving verklaar je je akkoord met het onderwijs- en examenreglement.
Lees verder -
Self-authoring tool voor interactieve leerpaden (Project 6.2)
Een self-authoring tool voor interactieve leerpaden, soms ook e-authoring tool genoemd, is speciaal gebouwde software die lesgevers in staat stelt om uiteenlopende digitale leeractiviteiten en ondersteuningselementen te ontwikkelen, ze ter beschikking te stellen van studenten, te delen met collega’s, te hergebruiken en aan te passen. Een self-authoring tool gaat …
Lees verder -
Diversiteitsbeleid: hoe creëer je een diversiteitssensitieve leeromgeving?
Opleidingen die een diversiteitssensitieve leeromgeving willen creëren, moeten inzicht krijgen in de diversiteit van de studenten binnen hun opleiding, nagaan hoe de leeromgeving daarop is afgestemd, of alle studenten optimale leer- en ontwikkelkansen krijgen en of alle studenten zich thuis voelen in de opleiding. Deze onderwijstip gaat op al die …
Lees verder -
Lesopnames en studiemateriaal delen onder studenten: wat mag en wat mag niet?
Deze vraag wordt vaak gesteld door zowel lesgevers als studenten(verenigingen). Het antwoord hierop is echter niet zwart-wit. Zo moet er in de eerste plaats rekening worden gehouden met het Onderwijs- en Examenreglement, maar ook met het auteursrecht en de privacywetgeving. In deze onderwijstip wordt de lijn getrokken tussen wat mag …
Lees verder -
Hoe bepaal je de kwaliteit van een stageplaats?
De kwaliteit van hun stageplaats staat in direct verband met de efficiëntie van het leerproces van studenten. De UGent vindt het daarom belangrijk om de kwaliteit van de stageplaatsen te bewaken. In deze onderwijstip lees je hoe.
Wat zijn kwaliteitsfactoren voor een stageplaats?Bij de keuze voor een stageplaats zijn …
Lees verder -
Hoe bereid je de studenten voor op de stage-evaluatie?
Spreek met alle betrokkenen van bij de start van de stage af hoe, wanneer, door wie en wat beoordeeld zal worden. De stagebeoordeling verloopt eerlijker, consistenter, objectiever en beter beargumenteerd als van bij het begin van de stage deze elementen duidelijk zijn:
wat de verwachtingen zijn van alle betrokkenen, welke … Lees verder -
Hoe communiceer je met de stageplaats?
Een open en transparante communicatie blijkt, weinig verrassend, een kritische succesfactor voor een succesvolle stage. Als stagecoördinator communiceer je stageverwachtingen best voldoende vooraf aan de stageplaats. Deze onderwijstip bespreekt de communicatiemogelijkheden.
Communiceer via documenten Stel als opleiding een beknopte en heldere introductietekst op voor de stagegever waarin je de opleiding … Lees verder -
Hoe geef je feedback op de stage?
Het doel van feedback is studenten stimuleren om zelfstandig hun leerproces te sturen en kritisch te reflecteren over hun prestaties. Feedback geven op de stage gebeurt tijdens een gesprek tussen de student en de stagebegeleider en/of stagementor. Feedback kan tussentijds plaatsvinden of na de evaluatie.
Algemene aandachtspunten Opdat een feedbackgesprek … Lees verder -
Hoe kijk je stagedocumenten efficiënt na?
Stagemappen of portfolio's zijn vaak gebruikte instrumenten om de stages te begeleiden en te beoordelen. Een groot nadeel hierbij is het erg intensieve nakijkwerk. Zoek naar een gulden middenweg tussen snel nakijken en toch niet inboeten op de kwaliteit in de begeleiding en beoordeling.
Tips voor efficiënt nakijken van stagemateriaal …
Lees verder