Youtube-filmpjes plaatsen op Ufora: mag dat?

Wil je gebruik maken van een YouTubevideo in je Ufora-cursus? Dan hou je het best rekening met de wetgeving. Lees hier het juridisch advies van TechTransfer en kom te weten in welke gevallen je die video’s probleemloos kan gebruiken. 

 

Welke voorwaarden zijn er om YouTube-filmpjes te gebruiken? 

  • YouTube moedigt de verspreiding van gepubliceerd videomateriaal aan, maar legt wel een aantal voorwaarden op. De terms & conditions leggen dit technisch in detail uit. Het loont zeker de moeite om dit document goed door te lezen. In een notendop komen die voorwaarden hierop neer:  
    • YouTube laat niet toe dat je een lokale kopie (een download) maakt van het videomateriaal op de website om die dan vanaf een andere server beschikbaar te maken. Als je materiaal van YouTube gebruikt op Ufora, dan moet dat steeds gebeuren via een zogenaamde live link. Zo wordt de video weergegeven in de YouTube-player. 
    •  In YouTube vind je onder de share-knop een URL die je kan integreren in Ufora. Zo blijft YouTube technisch gezien de verantwoordelijke uitgever (broadcaster) van de video. 
  • De juridische analyse is een heel stuk genuanceerder. Het komt erop neer dat als een auteur bezwaar maakt tegen de publicatie van zijn werk, hij of zij dat moet doen bij YouTube. Daar bestaan geijkte procedures voor en als hij of zij erin slaagt om daar de video offline te laten halen, dan werkt ook jouw link op Ufora niet meer. Dat kan lastig zijn, maar het garandeert je wel dat je zelf geen auteursrechtelijke regelingen hoeft te treffen. 
  • Is het voor jou belangrijk om een bepaalde video in Ufora te plaatsen en wil je niet afhankelijk zijn van een externe provider zoals YouTube
    • Neem contact op met de publisher, auteur of eigenaar van de video in kwestie voor zijn of haar toelating.  
    • Of: zoek op YouTube naar een video met een Creative Commons (CC) license. Zo’n licentie laat je toe om de video te downloaden en hem los van de YouTube-context verder te gebruiken. 

 

Meer weten? 

Laatst aangepast 1 september 2021 15:48