DUGA: een UGent quiz-app voor en door UGenters

Wat is DUGA? 

DUGA staat voor ‘Durf Gamen’. Het is een educatieve app in de vorm van een online quiz, ontwikkeld voor en door de UGent. 

Het quizformat maakt vragen beantwoorden leuk en zorgt voor een competitie-element waardoor studenten uitgedaagd worden om hun prestaties te verbeteren.  Spelen onder een nickname maakt het quizzen nog laagdrempeliger. Bovendien leren studenten meteen uit hun fouten door de directe feedback die ze ontvangen. En er is meer. Zo kunnen studenten elkaar uitdagen, kan je als lesgever tijdens de les, on the spot, een uitdaging creëren en kunnen studenten via het verzamelen van punten en badges, streven naar een hogere score in het leaderboard. 

De app is specifiek ontworpen voor smartphones, maar quizzen kan ook op de pc via een webbrowser. DUGA is gelinkt aan het CAS-systeem; de toegang verloopt dus via UGent-accounts. DUGA is ook gelinkt aan Ufora. Dat betekent dat zowel in de app zelf als in het back end-systeem waar lesgevers vragen ingeven, een koppeling wordt gemaakt met een bepaalde Ufora-cursus.  

Waarvoor inzetten? 

Tijdens de les

Je kan DUGA gebruiken als tool om studenten tijdens de les te activeren door bijvoorbeeld: 

  • studenten een reeks van tien vragen te laten spelen tijdens de les. Daarna kan je de antwoorden stapsgewijs met de studenten overlopen. 
  • een challenge aan te maken waarvoor je de studenten uitnodigt met een code. Op het einde een leaderbord tonen, zorgt voor extra uitdaging. 

Voor of na de les

Je kan DUGA gebruiken als inoefentool buiten de les door bijvoorbeeld: 

  • na elke les nieuwe vragen open te stellen over de leerstof van die week. 
  • een ‘DUGA-herhalingsweek’ te organiseren aan het einde van een semester door in één keer alle vragen open te stellen. 
  • een ‘zevendagenchallenge’ te organiseren waarbij studenten zeven dagen de tijd hebben om een bepaalde vragenreeks te spelen. 

Technische handleiding

https://www.accountingeducation.ugent.be/nl/duga-faq

Tips 

  • laat je studenten eerst kennismaken met de app. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de DUGA-promovideo te tonen tijdens de eerste les of door tijdens de les een eerste spelletje samen met de studenten te spelen om hen warm te maken voor de app. 

Meer weten? 

Wil je graag meer informatie over DUGA en hoe je concreet aan de slag kan? Surf naar de DUGA-pagina

Laatst aangepast 14 maart 2023 10:41