Smartboards: hoe gebruik je ze correct?

Heb je in een leslokaal een smartbord zien hangen en wil je er zelf mee aan de slag gaan? Lees dan hier verder.

Wat is een smartboard?

Een smartboard is een interactief elektronisch bord dat je kan gebruiken voor verschillende doeleinden. Het smartboard is verbonden met je laptop of computer. Daardoor gedraagt het zich aan de ene kant als beeldscherm en aan de andere kant als invoerapparaat. Het bord is aanraakgevoelig, waardoor je enerzijds minder afhankelijk bent van de laptop of computer en dus beweeglijker bent, en anderzijds sneller geneigd bent studenten aan bord te laten komen. Daarnaast kan je via het Smartboard gemakkelijk switchen tussen verschillende programma’s.

Via 'geavanceerd zoeken' in centauro.ugent.be kan je de lokalen met een smartboard terugvinden.

Waarom gebruik je een smartboard?

Een smartboard biedt de mogelijkheid om de interactie te bevorderen tussen de lesgever, de student en het onderwerp van de les. Dit kan je bereiken door bijvoorbeeld:

• aantekeningen te (laten) maken in een PowerPointpresentatie.
  • video’s af te spelen terwijl je in het scherm noteert.
  • te switchen tussen verschillende programma’s.
  • aantekeningen die tijden de les gemaakt worden in Worddocs, Excel-sheets, PPT,… op te slaan.

Smartboards vormen een meerwaarde zijn tijdens het geven van demonstraties, stellen van vragen, uitwerken van vraagstukken, voeren van klassikale discussies, bespreken van de voortgang van groepswerken en het geven van (peer)feedback.

Hoe gebruik je een smartboard?

Voor de les

Test uit

Lesgevers moeten voldoende tijd krijgen en nemen om zich vertrouwd te maken met het smartboard als ze er succes mee willen oogsten. Oefen daarom in het gebruik van het smartboard voor je het integreert in je lessen.

Wees op tijd

Zorg ervoor dat je vroeg genoeg in het lokaal bent. Zo kan je rustig de tijd nemen om alles aan te sluiten, het bord te kalibreren, documenten op het bureaublad te zetten of de juiste hoogte van het bord in te stellen.

Zorg voor leesbaarheid

Pas het lettertype van je PowerPoint, Word-document, Excel-sheet, enz. aan zodanig dat alles ook leesbaar is achter in het lokaal. Ook webpagina’s kan je met de CTRL-toets en de + of – knop vlot vergroten of verkleinen. Met F11 zet je een venster op volledige grootte.

Tijdens de les

Behoud de aandacht van studenten

Smartboard beschikt over een aantal tools die je kunnen helpen om de aandacht van de studenten op specifieke zaken te richten. Zo kan je met de ‘schijnwerper’ de aandacht richten op details van een foto. Zet deze tools doordacht in zodat je doorheen de les de aandacht van de studenten behoudt.

Verlies de rode draad niet uit het oog

Een smartboard zorgt voor meer interactie en discussie tijdens de les. De grotere afwisseling en het dynamische gebruik van bronnen bezorgen  bovendien zowel studenten als de lesgever meer plezier. Let wel! Studenten mogen de rode draad van de les niet uit het oog verliezen. Maak gebruik van een overzichtsslide als hulpmiddel.

Activeer de studenten

Wil je het smartboard efficënt inzetten, dan moeten zowel jij als lesgever als de student het gebruiken. Laat studenten elementen aanduiden op het bord of maak samen een samenvattingsschema van de les.

Extra functionaliteiten

Heb je de basis van het smartboard onder de knie? Verken dat het Notebookprogramma dat standaard wordt meegeleverd met het smartboard en beschikt over een aantal handige hulpmiddelen, zoals al bestaande lessen, een fotodatabank, enz. Notebook 11.4 is de laatste gratis versie en kan je hier downloaden (.exe file). Tijdens de installatie moet je ‘zoeken naar nieuwere software’ uitvinken, want Notebook 2014 is niet gratis. Je kan, als dat wordt gevraagd, Notebook 11.4 activeren met de code: NB-SECAC-AIRQ5-HWPWE-AKAII.

Laatst aangepast 11 juni 2020 10:47