Masterproef tijdens een buitenlands studieverblijf: hoe begeleid en evalueer je die?

Deze onderwijstip leert je waarop je moet letten als je een masterproef begeleidt ‘met buitenlandse component’. 

Wat is een masterproef ‘met buitenlandse component’? 

Aldoor meer studenten kiezen ervoor om hun masterproef te koppelen aan een buitenlands studieverblijf. Naast de inhoudelijke meerwaarde resulteert een buitenlands verblijf immers ook in verbeterde interculturele en internationale competenties. Studenten kunnen de volledige masterproef in het buitenland afwerken of slechts een deel ervan (bijvoorbeeld: enkel het onderzoeksluik). In beide gevallen zijn er een aantal aandachtspunten. 

Waarop moet je letten als je een masterproef ‘met buitenlandse component’ begeleidt? 

Volledige masterproef in het buitenland 

Als een student de masterproef volledig wil uitvoeren in het buitenland, kan dat enkel aan een instelling waarmee de UGent voor dit specifieke vakgebied een overeenkomst heeft voor studentenuitwisseling. De volledige begeleiding gebeurt in dit geval door de partner, die ook het examencijfer toekent dat nadien omgezet wordt aan de hand van grading tables

Deel van de masterproef in het buitenland 

Een student kan ook in het kader van een masterproef in het buitenland verblijven (bijvoorbeeld: voor veldwerk, labo-onderzoek, bronnenstudie…), maar niet alle studiepunten in het buitenland afwerken (bijvoorbeeld: verdediging gebeurt aan de UGent). Het examencijfer wordt in dat geval door de UGent toegekend en de buitenlandse activiteiten worden meegenomen in de algemene beoordeling. Duidelijke afspraken met de buitenlandse instelling zijn aanbevolen, maar niet verplicht omdat de  UGent voor de eindevaluatie instaat. In Oasis kan het ‘buitenlandse aandeel’ van de studiepunten via een ‘curriculumonderdeelrealisatie’ worden aangeduid. 

Masterproefovereenkomst 

Zorg voor een masterproefovereenkomst die de drie partijen (student, gastinstelling, UGent) vooraf ondertekenen. De masterproefovereenkomst kan worden beschouwd als een learning agreement voor onderzoek, bevat de aansprakelijkheden en, in een technische bijlage, informatie over de specifieke onderzoeksopdracht die de student in het buitenland uitvoert. 

Begeleiding tijdens buitenlands verblijf 

Schakel je persoonlijke netwerk en/of het netwerk van collega’s in voor de inhoudelijke begeleiding en voor de praktische ondersteuning van studenten tijdens hun buitenlandverblijf. Maak duidelijke afspraken over wat de studenten van jou kunnen verwachten en wat de criteria voor de evaluatie zijn

Meer weten? 

Neem contact op met Paul Leys, DOWA – Internationalisering: 

Laatst aangepast 16 september 2020 11:02