Examenkopij of paper verloren: wat doe je?

Het is de nachtmerrie van elke docent: een examenkopij of paper van een student verliezen. Hoe voorkom je het en wat moet je doen als het je toch overkomt? 

Hoe voorkom je verloren examenkopijen of papers? 

Als lesgever ben je verantwoordelijk om te achterhalen of een student een examen of paper indiende. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je kan traceren of studenten wel of niet hebben ingediend: 

  • Papers worden best verplicht online geüpload via Ufora. Zo is er geen discussie over wel of niet indienen van een paper en of dat tijdig is gebeurd. 
  • Hou goed bij welke studenten je uitstel geeft om hun paper in te dienen, om misverstanden te vermijden. 
  • Zorg voor aftekenlijsten bij elk examen en controleer de studentenkaart en de naam op de examenkopij zorgvuldig om identiteitsfraude te voorkomen.  

Wat doe je als je een examenkopij of paper niet meer vindt? 

  • Als je een examenkopij niet meer vindt, terwijl de student het examen effectief heeft afgelegd, dan krijgt de student een nieuwe examenkans. Je verwittigt de student daar zo snel mogelijk van zodat je in onderling overleg een nieuwe examendatum kan zoeken. Wees billijk, zowel om een nieuwe datum vast te leggen als bij de verbetering. In overleg met de student kan je ook een andere examenvorm gebruiken. 
  • Als je een paper niet meer vindt, en de student krijgt het voordeel van de twijfel, dan vraag je om de paper zo snel mogelijk opnieuw te uploaden zonder wijzigingen zodat je de indiendatum kan verifiëren. 

Hoe lang moet je examenkopijen of papers bijhouden? 

Aan de UGent moet alle papers en examens, met bijbehorende beoordeling één jaar bijhouden. Het is een good practice om ook de beoordeling bij te houden. 

Meer weten? 

Laatst aangepast 15 juni 2020 16:52